Izlet Brda

Logatec

IZLET VETERANOV NA GORIŠKO 


V soboto, 13. maja se je nekaj nad trideset naših članov  odpravilo na izlet na Goriško – z ogledom Rožne doline (akcije prevzema  mejnega prehoda od enot JNA/91 ter Sabotina s Parkom 1. svetovne vojne – Soške fronte) in lepe krajine naših Brd.

Zjutraj je ob odhodu s postaje v Logatcu malo rosilo, kar pa ni pokvarilo dobrega vzdušja udeležencev izleta na avtobusu.Ob prihodu v Šempeter pri Novi Gorici so nam goriški veterani – s predsednikom Srečkom Lisjakom na čelu predstavili muzejsko zbirko o vojni za Slovenijo na Goriškem in pa 1. svetovne vojne, nakar nam je S. Lisjak – kot vodja akcije v Rožni dolini leta 1991 pojasnil še potek in pomen te akcije.


Sledil je prevoz v Brda – do razglednega stolpa, kjer pa žal takrat še ni posijalo veliko sonca, pa smo si nekateri nabirali moči v bližnjem gostišču. Že med vožnjo na vrh Sabotina se je začelo kazati tudi toplo in svetlo sonce. Na Sabotinu smo bili naročeni ob 14. uri (prej je bilo zasedeno), zato smo tudi morali malo počakati doli v gostilni.


Pred ogledom objektov spominskega parka smo se v gostišču na vrhu Sabotina še malo okrepčali in potem nam je vodja ogledov (sicer tudi veteran) razkazal vse objekte (položaje z rovi) naših starih očetov, ki so takrat z dušo in telesom branili svojo domovino pred osvajalno ihto sosednje Italije. 
Ko smo odhajali domov, nas je sonce že izdatno ogrelo in ob povratku v Logatec smo se razšli v dobri volji in z občutkom, da smo dan lepo in pametno porabili.